מעט מאוד יתווכחו עם האמירה כי, תחילת המאה העשרים (עם תחילת המהפכה התעשייתית) היא נקודת הזמן שבה חלה עלייה הנמשכת עד היום ברמת הזיהום, בעיקר זו המיוצרת על ידי האנושות.

הזיהום נוצר מאין ספור פעולות שבני האדם מבצעים והוא פוגע בחי ובצומח ללא כל הבדלים.
כדי להתמודד עם בעיות הזיהום השונות המקיפות אותנו, נעשה שימוש בחומרים שונים ביניהם חומרים סופחי זיהום. כאשר אחד החומרים היעלים והמוכר ביותר הוא פחם פעיל.

פחם – בכלל לא מה שחשבתם

פחם פעיל איננו הפחם המוכר המשמש להדלקת אש או הפחם ששימש בעבר את מנועי הקיטור, אם כי, הוא תהליך הייצור שלו עובר דרך ייצור פחם רגיל.
בשלב ראשון, מחממים חומר פחמני כמו עץ, קליפות קוקוס, קליפות אורן או נפט גולמי בטמפרטורה של 600-900 מעלות צלזיוס ולמעשה מייצרים את הפחם המוכר.
השלב השני, הוא זה שהופך את הפחם הרגיל לפחם פעיל. הפחם עובר חימום בטמפרטורה גבוהה של 900-1200 מעלות צלזיוס, יחד עם חמצן או אדי מים ולאחר מכן מתבצע קירור מהיר שלו. החימום הנוסף, גורם לחומר לאבד את המים שלו וליצור תעלות רבות (נקבוביות) שלתוכן יספחו החומרים מבחוץ.

ספיחה

הפחם הפעיל יודע לספוח (לאסוף לתוכו), חומרים נדיפים אורגניים וגם אנאורגניים כולל ריחות. היכולת הזו מאפשרת להשתמש בו לצרכים רבים כמו:

הרעלות

במקרים בהם הגוף מתמודד הרעלה (מסיבות שונות) פחמן פעיל מוכנס לגוף וסופח אליו את הרעלים

טיהור

אוויר ומים הם שני צרכים חיוניים לחי ולצומח, במקרים בהם צרכים אלו מזוהמים, פחמן פעיל משמש לספוח מהם כימיקלים, רעלים ואפילו חיידקים. השימוש בטיהור נעשה במגוון של תחומים כמו, תעשייה, חיטוי מקורות מים ורפואה

קוסמטיקה

משמש במוצרי קוסמטיקה שונים כמו מסכות פנים, משחות שיניים וקרמים ובכך מסייעים לנקות את העור, לספוח חיידקים ורעלים ולשפר את המראה של העור.

איך נראה פחם פעיל?

התצורה הסופית של שימוש בפחם פעיל מופיע בשתי צורות עיקריות.
אבקה המשמשת בעיקר לספיחת נוזלים ורסיסי שברים של הפחם (מילימטרים) המשמשים לספיחה של חומרים נדיפים שונים.

מיחזור פחם פעיל

כאשר הפחם הפעיל מתמלא בחומרים שספח (מגיע לרוויה) ניתן לנקות אותו מהחומרים ולהחזיר אותו לשימוש חוזר. כמות הספיגה אמנם פוחתת מעט בכל ניקוי, אך עדיין מדובר במוצר שיש לו יכולת שימוש חוזר גבוה מאד.
שימוש ביתי לפחם פעיל
השימוש הביתי השכיח ביותר שרובנו לא מודעים אליו לפחם פעיל הוא, במסנן פחם לקולט אדים.
בבתים רבים מותקנים מכשירי קולטי אדים במיוחד במטבח, כדי למנוע מאדים וריחות הבישול להתפשט ברחבי הבית, להיכנס לחדרים, לבגדים. הפחם הפעיל נמצא בקולטי האדים והוא משמש כפילטר קולט וסופג לתוך התעלות והנקבוביות את האוויר והריחות ואילו האוויר הנקי ממשיך הלאה ויוצא החוצה.

סיכום

הפחם הפעיל מקיף אותנו ואנו עושים בו שימוש כמעט יום יומי. שטח הפנים הגדול שלו שנוצר בתהליך חימום מיוחד, מאפשר לו לספוח ולקלוט מגוון של חומרים רעילים וריחות ולמעשה בכך הוא משפר את איכות החיים ובמקרים רבים אף מציל חיים.
חברת א.ב.פ הנדסת כימיה ואוורור מספקת פחם פעיל באיכות גבוהה, הכולל כמה שלבי בקרת איכות. צרו קשר ובדקו אילו שירותי הנדסת כימיה ואוורור תוכלו למצוא בחברת א.ב.פ.